Transporteert zware raffinaderijkolommen

Van der Wees staat bekend om haar bijzondere transporten over land en water. Een voorbeeld van zo’n bijzonder transport over de waterweg, is het vervoer van raffinaderijkolommen van de fabricatielocatie in Kleve naar Rotterdam of Antwerpen.

Projectmanager Wouter Kock: “Met een zwaar transportplatform worden de kolommen van de fabricagelocatie in Kleve naar de waterkant gereden. Deze raffinaderijkolommen zijn meer dan vijftig meter lang, hebben een diameter van zeven meter hebben en het geheel kan zo’n 300 ton wegen”. Vanaf de waterkant neemt Van der Wees het transport over.

Zwaar

Het transport is zo zwaar dat er geen mogelijkheden zijn om de kolommen middels kraan aan boord van een ponton te hijsen. Daarom wordt dit bijzondere transport op een ro/ro ponton van Van der Wees gereden, waarna het hydraulisch van de truck op stoelen wordt afgezet. “Vanaf daar neemt ons ponton het transport over”, aldus Kock. Het is een reis die van tevoren tot in de puntjes wordt uitgewerkt. Daarbij moeten onder andere de waterstanden goed in de gaten worden gehouden vanwege de diepgang van het ponton. Van der Wees is onafhankelijk dus de ro/ro pontons kunnen voor iedere klant worden ingezet.

Dankzij de expertise van Van der Wees en de nodige voorbereidingen, zijn al deze transporten probleemloos verlopen. Het eerstvolgende transport van raffinaderijkolommen staat gepland voor dit najaar.